188 BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ORTAK ÖZELLİKLERİ İNCELENDİ 188 BAŞARILI ÖĞRENCİNİN ORTAK ÖZELLİKLERİ İNCELENDİ Başarılı olmak her yaş grubu adına farklı şekilde tanımlanabilmektedir. Günümüzde ise LGS ve üniversite giriş sınavlarında üst düzey başarı sağlamış öğrencilerin (188 öğrenci ile yapılan röportajlardan derlenmiştir) ortak özelliklerini incelediğimizde 25 başlık altında bunları toplayabilmekteyiz. Öğrenciler; - 1. Dersi derste çok iyi ve odaklanarak dinlemeliler, anlaşılmayan noktaları öğretmene sorarak o anda kafasında kalan soru işaretini gidermelidir.
- 2. Ders anında veya internet üzerinden ders videosu izlerken çok iyi bir not tutucu olmalıdır.
- 3. Derslere daha önceden -o hafta işlenecek konuyu- kitaplardan ya da internette bulunan ders videolarını izleyip, çalışarak hazırlıklı gelmelidir.
- 4. Düzenli olarak dersleri TEKRAR etmelidir, bu başarının altın kuralıdır.
- 5. Düzenli ve dengeli beslenme, sağlığına dikkat etme ve karanlık odada uyuma gibi sağlık konularına dikkat etmelidir.
- 6. Çevresinde çok iyi gözlem ve inceleme yapabilme özelliğine sahip olmalıdır.
- 7. Gelişmiş bir iç disiplin ve iç motivasyona sahip olmalıdır.
- 8. Kitap okumayı hayatının içerisinde bir rutin haline getirmeli. Su içmek ve yemek yemek nasıl rutin bir işse kitap okumakta o kıvamda olmalıdır.
- 9. Her gün paragraf sorusu ve parçada anlam sorusu çözmek, öğrenciyi anlayarak hızlı okumaya sevk etmektedir.
- 10. Öğrenci kendi öğrenme stilini keşfederek bu şekilde ders çalışmaya başlamalıdır. Nasıl ve ne şekilde öğreneceğini kendi keşfetmelidir.
- 11. Belgesel ve bilim programları izleyerek bakış açılarını genişletmelidir.
- 12. Her fırsatta aile büyükleriyle, yaşlılarla sohbet etmeli ve onlardan öğrendiği kelimeleri, kelime hazinesine eklemelidir.
- 13. Kitap okurken, soru çözerken ve günlük yaşamda ilk kez duyduğu ve anlamını bilmediği kelimelerin anlamını araştırarak, öğrenmelidir.
- 14. Atasözleri ve deyimleri yıllara yayarak öğrenmeli ve bunların anlamlarını araştırmalıdır.
- 15. Özellikle bilim, dünya ülkeleri, deney, sosyoloji, antropoloji, tarih, coğrafya, küresel ısınma, iklim değişikliği, su kıtlığı temalı güncel program yapan youtuberları izlemelidir.
- 16. Bilim, coğrafya, tarih gibi güncel konuları kapsayan yayınları (dergi, kitap vb) takip etmelidir.
- 17. Bol bol soru çözmeli, yanlışlarını mutlaka incelemelidir.
- 18. Kaliteli ve nitelikli yayınlardan çalışmalı ve bu yayınların denemeleri ile kendi sırasını Türkiye çapında takip etmelidir.
- 19. TV, telefon, tablet konusunda sıkı bir diyet yapmalı gerekirse bunları hayatından çıkarmalıdır.
- 20. Sağlıklı bir ruh hali ve fiziksel yapıya sahip olmalıdır. Bu durum başarı yolunda diğer bir altın kuraldır.
- 21. Derslere devamsızlık yapmamalı ve dersleri düzenli olarak takip etmelidir.
- 22. Arkadaş ve çevre ortamı açısından da olumlu bir ortamda yer almalıdır. Bu durum başarıya ulaşmada son derece önemlidir. İyi bir çevre ve arkadaş ortamı çocuğun gelişimi açısından da dikkat edilmesi gereken bir husustur.
- 23. Gerektiğinde arkadaşlarına “HAYIR” diyebilmelidir.
- 24. Aile ve sosyal yaşamda etkileşimde olduğu insanlarla olumlu (pozitif) iletişim kurmalıdır.
- 25. Küçük şeylerle yetinmeyi ve MUTLU olmayı öğrenmelidir.
Röportaj yapılan 188 öğrencinin değindiği ortak noktalar 25 madde şeklinde toplanmıştır. Daha birçok noktaya değinen öğrencilerimiz başarı yolunda daha farklı konulara da değinmişlerdir. Bu öğrencilerimize, gelecekteki öğrencilerimize yol gösterme açısından çalışmamıza yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ederiz. |