Değerli öğrenciler, anneler ve babalar... Bu yazıda yer alan maddeler sadece tavsiye amaçlıdır. Öğrencilerimizin ilk kez karşılaşacakları bu yeni sınava daha iyi adapte olmaları için bu yazı hazırlanmıştır. Çocuklarımızda bireysel farklılıklar olabileceği için lütfen genel olarak yazılmış bu maddelerden sizler için faydalı olacakları dikkate alınız.
LİSELERE GİRİŞ SINAVI İÇİN ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI TAVSİYELER
- 1. Öncelikle sınav demek her şey demek değildir. Sınavdan çok daha önemli olan sizin sağlığınız ve mutluluğunuzdur. Bu iki kavram hayatta her şeyden daha önemlidir.
- 2. Her zaman sağlınız ve iyi insan olma gayretiniz ön planda olsun.
- 3. Sınavdan bir gün önce çok yorucu bir aktivite yapmayın. Güzel vakit geçireceğiniz aktiviteler yapabilirsiniz.
- 4. Nüfus cüzdanınızı iyi ve göz önünde bir yere koyun. (aman küçük kardeşiniz varsa sağlam bir yere koymanızı tavsiye ederim:))
- 5. Sınavdan bir gün öncesi akşamı ailenizle birlikte vakit geçirin, sohbet edip komedi filmi izleyebilirsiniz.
- 6. Sınav sabahı normal bir kahvaltı yapabilirsiniz. Peynir, zeytin, bal v.b. ve yanında eğer seviyorsanız açık bir bardak çay iyi olur. Bünyenizin alışık olmadığı bir besine kahvaltı sofranızda yer vermeyin.
- 7. Rahat bir ayakkabı ve rahat bir kıyafetle sınava gireceğiniz yere gidebilirsiniz.
- 8. Cep telefonunuzu evde bırakın.
- 9. Yanınızda kalem, silgi, kalemtraş olsun. Eğer sınav yerindeki görevliler bunlara ihtiyaç yok derse ya ailenize ya da oradaki dolaba bırakabilirsiniz.
- 10. Sınav günü sabah 08.50 gibi sınava gireceğiniz yerde olun muhtemelen saat 09.00 gibi içeri alınmaya başlarsınız. 09.30 'da ilk olarak sözel seans ve 11.30 'da sayısal seans yapılacaktır.
- 11. Sınav binasına girince önce sınıfınıza gidip sıranızı bulun ve eşyalarınızı bırakın ardından tuvalet ihtiyacınızı giderin.
- 12. Sınav başlamadan sınav giriş belgeniz masanızda olacak ve nüfus cüzdanınızı masanızın üzerine koyun. Görevliler bunları kontrol edebilir.
- 13. Optiğinizi buruşturmayın, delmeyin, kıvırmayın. Yani kısacası optiğinizi cep telefonunuzu korur gibi iyi koruyun:)
- 14. Önce 75 dakikalık ve 50 soruluk sözel bölüm sizlere verilecek ardından 45 dakika molanız var ve son olarak 80 dakikalık 40 soruluk sayısal bölüm başlayacaktır.
- 15. Soruları çok dikkatli okuyunuz. Kilit kelimeleri yuvarlak içine alınız. Soru sizden ne istiyorsa lütfen ona cevap veriniz. Soruya kendinizden anlam yüklemeyiniz. Ya da kendinizden bir şey katmayınız.
- 16. Soruları çözerken etrafınızla hiç ilgilenmeyiniz, tamamen tüm yoğunluğunuzu sorulara veriniz.
- 17. Optik formda kaydırma yapmamak için soruyu çözünce hemen optiğe güzelce işaretleyin. Eğer ben önce tüm soruları cevaplayıp sonra optiğe geçireceğim derseniz zamanınız yetişmeyebilir. DİKKAT! BU ÖNEMLİ BİR NOKTA...
- 18. Molada lavaboya gidebilir, yürüyüş için okul bahçesine çıkabilirsiniz.
- 19. Sayısal bölümde tamamen sorulara konsantre olun ve başka hiçbir şeyle ilgilenmeyin.
- 20. Takıldığınız soru olursa çok fazla zaman harcamayın. Unutmayın bu sınav sadece bilgi- yorumlama- analiz etme değil aynı zamanda zamana karşı verilen bir sınavdır.
- 21. Soru sizden ne istiyorsa ona cevap verin. Bu nedenle doğru şıkkı A şıkkı olarak bile bulsanız mutlaka diğer şıklara da bakınız.
- 22. Bazen uzun sorular karşınıza çıkabilir böyle durumda soruyu daha iyi anlamak için soruyu hemen oradaki boşluklara özetleyin, yazıyla ve şekille. Bu işinizi oldukça kolaylaştırıp daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
- 23. Başınızda duran görevliler kalan süre konusunda sizi uyaracaklardır. Bu duyurudan sonra panik yapmadan halen kalan sorunuz varsa çözmeye devam ediniz.
Sevgili çocuklar,
Bu sınavlara bugüne dek milyonlarca insan girdi ve çıktı. Rahat olun. Önemli olan tek şey sizin okuma azminiz ve kalbinizdir.
Unutmayın siz üzülürseniz, sizin üzülmenizden dolayı anne babanız da üzülür…
Sınavlar gelir geçer, kalıcı olan hedeflerdir. Sonuç ne olursa olsun hedeflerinizden vazgeçmeyin.
BAŞARILAR.