Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
ARI REÇİNESİ ÖZÜTÜ İLE SES YALITIMI ARASINDAKİ AKUSTİK İLİŞKİ

Burada yer alan başlıklar ve içerik sadece tavsiye amaçlıdır. Bu projede bazı oranlar ve katılan maddenin nasıl hazırlandığı patent amaçlı olduğu için verilmemiştir. Bu yazı yazarın proje yarışmalarında yıllardır zorluk, sıkıntı çekmesi, emek sarfetmesi ve proje yapan öğretmenlerin binbir türlü zorluk yaşaması, gerektiğinde ailesinin zamanından fedakarlık yapması nedeniyle diğer meslektaşlarına faydalı olması amacıyla hazırlanmıştır. Bu proje daha önceki yıllarda ödül almış bir projedir.

PROJE ADI:
ARI REÇİNESİ ÖZÜTÜ İLE SES YALITIMI ARASINDAKİ AKUSTİK İLİŞKİ

 

AMAÇ: Günden güne kıymet kazanan gürültü tasarrufu konusunda farklı ve daha önce hiç denenmemiş (yaptığımız literatür ve tez bankaları taramasında bu konuyla ilgili çalışılmadığını tespit ettik) bir yöntemi uygulamak istedik. Bu bağlamda gürültünün insan psikolojisini ve hatta kandaki değerleri değiştirecek kadar negatif etkisi olduğunu gördük. Çalışmamızda uygun maliyet ile dışardan gelen ve istenmeyen sesleri minimum düzeye indirmeyi amaçladık.

YAKIN HEDEF: Ses yalıtımını gerçekleştirdiğimizde bu çalışmanın kamuoyuna duyurulması ve Enerji Bakanlığına sunularak bazı pilot bölgelerde deneme ve verim ölçümünün yapılması yakın hedefimizdir.

UZAK HEDEF: Çalışmamız sonucunda olumlu çıkan değerler itibariyle bulmuş olduğumuz yeni yöntemin Türkiye genelinde kanunlar kapsamına alınıp, kullanımının sağlanması uzak hedefimizdir.

HİPOTEZ: Arıların kovanda çıkardığı vızıltı sesinin frekansı yaklaşık 1000 Hz’dir. Oldukça ince olan bu ses bir kovanda ortalama 50.000 arının olduğu düşünülürse insan kulağını rahatsız edici bir ses oluşur. Ancak kovan yakınına gittiğimizde bu hesaplama kadar gürültülü bir ses duymayız. O zaman arıların çıkardığı ses kulağımıza rahatsız edici düzeyde gelmiyor ise kovanlarında kullanılan madde- maddelerin ses yalıtımına etkisi vardır. 

YÖNTEM: Çalışmamızda deneysel model kullandık. Buna göre kontrollü deney gerçekleştirdik. Kontrol (bu grup deneyimizde normal koşullara sahip olan gruptur) ve deney (bu grup ise kontrol grubuna göre farklı koşullarda tutulan çalışma grubudur) grubudur.

            Öncelikle özdeş tuğlalarla ördüğümüz aynı ortamda olan iki duvarımızı okulumuzun bir odasında kurduk. Duvarları dış seslere karşı eşit mesafede olmaları için pencere ve kapı önünden de aynı mesafelere, paralel olarak inşa ettik. Duvarları ördüğümüz tuğlaların her birine aynı miktar sıva harcını sürdük.

            3 gün kurumasını bekledik. Ardından kontrol grubu tuğlalarla ördüğümüz duvarı aynı kütleye sahip harç ile sıvadık. Harcın tüm kontrol grubu duvar yüzeyinde eşit olmasına özen göstererek sürdük. Kontrol grubu duvar yüzeyinin ön ve arkasında 0,5 cm kalınlığında harç tabakası oluşturduk.

            Deney grubu duvarı içinde kontrol grubuyla aynı kütleye sahip ancak içerisine 100 ml sıvı arı reçinesi ekleyerek harcı kardık. Bu karışımı (harç+ sıvı arı reçinesi) deney grubu duvar yüzeyine eşit olacak şekilde sürdük. Deney grubunun duvar yüzeyinin ön ve arkasında 0,5 cm kalınlığında harç ve sıvı arı reçinesinden oluşan karışımımızı sürdük. Duvar yüzeyine dağılımın homojen olmasına çok özen gösterdik.  

VERİLER- BULGULAR: Hem deney hem kontrol grubunu tamamen kuruması için 4 gün bekledik. Ardından deney ve kontrol grubunun arkasından desibel metre ile ses ölçümü yaptık.

 

Desibel Metrenin Deney Grubuna Uzaklığı

Desibel Metrenin Kontrol Grubuna Uzaklık

Ses Kaynağından Sesin Çıkış Şiddeti

Deney Grubunun Ardından Duyulan Şiddet

Kontrol Grubunun Ardından Duyulan Şiddet

Değerlendirme

1.ÖLÇÜM

20 cm

20 cm

60 dB

50 dB

58 dB

Olumlu.

2.ÖLÇÜM

30 cm

30 cm

70 dB

55 dB

62 dB

Olumlu.

3.ÖLÇÜM

40 cm

40 cm

80 dB

64 dB

70 dB

Olumlu.

4.ÖLÇÜM

50 cm

50 cm

85 dB

73 dB

79 dB

Olumlu.

5.ÖLÇÜM

60 cm

60 cm

88 dB

74 dB

82 dB

Olumlu.

6.ÖLÇÜM

70 cm

70 cm

88 dB

72 dB

81 dB

Olumlu.

7.ÖLÇÜM

80 cm

80 cm

90 dB

75 dB

83 dB

Olumlu.

8.ÖLÇÜM

90 cm

90 cm

91 dB

75 dB

83 dB

Olumlu.

9.ÖLÇÜM

100 cm

100 cm

92 dB

76 dB

84 dB

Olumlu.

10.ÖLÇÜM

200 cm

200 cm

92 dB

70 dB

75 dB

Olumlu.

 

PROJENİN MALİYETİ:

Deney grubu 1 metrekarelik duvar (tuğla, harç, sıvı arı reçinesi) = 70 tl

Kontrol grubu 1 metrekarelik duvar = 60 tl

Not: Arı reçinesi sıvı olarak kullanılıp harcın içine konulmuştur.

SONUÇ VE TARTIŞMA: Çalışmamızın sonucunda tabloya dönüştürdüğümüzde gördüğümüz gibi deney grubunun ses şiddeti, kontrol grubunun ses şiddetinden daha az olduğu görülmüştür. Tüm ölçümlerde deney grubumuzun ses şiddeti daha küçük çıkmıştır. Bu duruma istinaden içerisine sıvı arı reçinesi kattığımız harç ile kaplanan duvardan sesin geçmesi daha zor oluyor. Bu durum ses yalıtımı yöntemimizin olumlu sonuç verdiğini göstermektedir.  

DEĞERLENDİRME:

Bal arılarının arı mumu (ARI REÇİNESİ) toplamak için tercih ettiği başlıca bitkiler arasında kavak, atkestanesi, kestane, söğüt, akçaağaç, çam, meşe, huş, köknar, kızılağaç, fındık, okaliptüs ve karaağaç sayılabilir. Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda bal arılarının çoğunlukla kavak, söğüt ve kestane ağaçlarından arı mumu (ARI REÇİNESİ) topladığı belirlenmiştir.

Çalışmamız sonucunda gördük ki arı reçinesi ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar sınıfına girmektedir.

 

  
2701 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam40
Toplam Ziyaret266803
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.