3 YAŞ VE ÜZERİ ÇOCUKLARIMIZA BAZI DENEY ÖRNEKLERİ YÜZMEYİ ÖĞRENEN YUMURTA Malzemeler: 5 tatlı kaşığı tuz, 2 adet yumurta, 2 adet kavanoz, 1 adet tatlı kaşığı Kavanozlar su ile doldurulur. Birinci kavanoza yumurta bırakılır ve yumurta dibe batar. İkinci kavanoza 5 tatlı kaşığı tuz atılır ve karıştırılır. Ardından diğer yumurta bu tuzlu suya bırakılır. Tuzlu suyun kaldırma kuvveti tatlı sudan daha fazla olduğu için yumurta burada yüzer. Tuzlu suya atınca yumurta yüzmezse biraz daha tuz ekleyin.
OKSİJENSİZ YANMA OLUR MU? Güvenlik tedbiri: Bu deneyi bir büyüğünüzle yapmanız gerekir. Malzemeler: 1 adet mum, 1 adet bardak, 1 adet kibrit Bir büyüğünüz yardımıyla dikkatli bir şekilde mum yakılır. Daha sonra bardak yanan mumun üzerine ters bir şekilde kapatılır. Bir süre sonra bardağın içindeki oksijen biter ve ardından mumun söndüğü görülecektir. Oksijen olmayan ortamda yanma gerçekleşmez. Aynen sobaya çok fazla odun koyup hava almasını engellersek ya da doğadayken çok fazla odun, kuru ot ve kâğıt koyarak ateş yakmaya çalışırsak, yanmayacağı gibi.
SU DÖKÜLÜR MÜ? Güvenlik tedbiri: Bu deneyi bir büyüğünüzle yapmanız gerekir. Malzemeler: 1 su bardağı, 1 adet kâğıt, 1 bardaklık su Bu deneyi mutfak lavabosu ya da banyoda yapmak daha uygundur. Bardağa ağzına kadar su doldurunuz. Daha sonra kâğıdı bardağın ağzına avuç içinizle bastırarak kapatınız. Aynı şekilde bardağı ters çeviriniz. 5 saniye kadar kâğıdı bardağın ağzına bastırarak tutunuz. Daha sonra yavaşça elinizi kâğıttan çekiniz. İçi su dolu ve ters çevrilmiş bardağın ağzında bulunan kâğıdın düşmediğini ve suyun dökülmediğini göreceksiniz. Açık hava basıncı burada kâğıdı alttan iterek ters çevrilmiş bardaktaki suyun dökülmesini engeller. İlk başlarda bu deneyiniz gerçekleşmese de tekrar tekrar deneyerek başarıya ulaşacaksınız.
BALON KÂĞIT PARÇALARINI ÇEKER Mİ? Malzemeler: 1 adet orta boy balon, minik kâğıt parçaları, süveter ya da saçınız Kâğıt parçaları oluşturarak düz bir zemine koyunuz. Balonu şişiriniz. Daha sonra süveter veya saçınıza 3-4 dakika bu balonu sürtünüz.(Süveter ya da saçınızın nemli olmamasına dikkat ediniz.) Ardından bu balonu daha önce parçaladığınız kâğıt parçalarına yaklaştırınız. Balonun kâğıt parçalarını çektiğini göreceksiniz. Burada balonu elektriklendirdiğiniz için kağıt parçalarını çekmektedir.
HAYDİ, YANARDAĞ YAPALIM? Güvenlik tedbiri: Bu deneyi kesinlikle bir büyüğünüzle yapmanız gerekir. Malzemeler: Eski gazete parçaları, suluboya, 1 adet süt şişesi, 250 ml sirke, 1 paket karbonat, 250 ml su, 1 tatlı kaşığı kırmızı mürekkep (isteğe bağlı), 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı, yapıştırıcı, kahverengi sprey boya, ağaç tutkalı Eski gazete parçalarını buruşturup ortada şişe olmak üzere şişenin etrafına yapıştırarak dağ modeli yapıyoruz. Dağ modeli yaparken ağaç tutkalı da kullanırsak daha güzel doku verecektir. Ardından sulu boya (veya sprey boya) ile bu gazete parçalarını boyuyoruz. Ortasında yanardağ bacası (şişe) bulunan dağ modelimiz hazır. Ardından suyu şişeye boşaltıyoruz. Daha sonra kırmızı mürekkebi, bulaşık deterjanını ve karbonatı boşaltıyoruz. Şimdi de sıra sirkeye geldi. Sirkeyi şişeye boşalttıktan sonra görsel şölenimiz başlıyor. Veeee çok güzel oldu. Aynı deneyi şişeye karton ve göz kullanarak ejderha modeli vererek de yapabilirsiniz.
ASİTLİ İÇEÇEKLERİN DİŞLERİMİZE ETKİSİ Malzemeler: 2 adet yumurta, 250 ml sirke, 250 ml su, 2 adet su bardağı Bardaklardan birine su diğerine sirke dolduruyoruz. Daha sonra kırmadan, çatlatmadan yumurtaları bunların içerisine koyuyoruz.5 gün bekliyoruz. Ardından yumurtaları çıkarıp değişimleri inceliyoruz. Yumurta kabuğu kalsiyum temelli olduğu için diş yapımızı bu şekilde modellemiş olduk. O zaman buradan çıkardığımız sonuç… Dişlerimizi düzenli fırçalamamız gerekmektedir. Ama çok az macun ve dairesel fırça hareketleriyle…
GÖRÜNMEZ MÜREKKEPLE YAZI YAZALIM MI? Güvenlik tedbiri: Bu deneyi kesinlikle bir büyüğünüzle yapmanız gerekir. Malzemeler: 1 adet limon, 1 adet kulak çubuğu, beyaz kâğıt, 1 adet limon suyu için kap, ütü Limonu güzelce kabın içine sıkarız. İşte görünmez mürekkebimiz bu limon suyu. Şimdi başlıyoruz. Kulak çubuğunu limon suyuna daldırıp beyaz kâğıda bir kelime yazalım. Limon suyuna çubuğu çok sık batırmayalım çünkü beyaz kâğıdımız çok ıslak olursa, yıpranır. Şimdi de kâğıdımızı kurumaya bırakalım. Kuruduktan sonra artık hazır. Yazımızın daha iyi görünmesi için kâğıdımızı ütüleyebiliriz. Ama bunun için mutlaka bir büyükten yardım alalım. "BİLİM DOLU GÜNLER..."
|
5261 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |