Fenci Fatih Hoca

Site Haritası
Takvim
www.fencifatihhoca.com
Bir eğitim sitesidir.
FEN DERSİNE NASIL ÇALIŞABİLİRİM?

FEN DERSİNE NASIL ÇALIŞABİLİRİM?

Birçok etkinlik ve formülün bulunduğu fen dersi uygun yöntemlerle çalışıldığı takdirde tadından yenmez. Çünkü fen dersinde öğrenilenler hayatımızın içindedir. Günlük hayatta kullanabileceğimiz bilgileri, deneyimleri içerir.

 Örneğin, makarna yaparken... Tencerede su kaynatırız tuzu başta atarsak, su daha uzun sürede kaynar. Bu durum doğalgaz faturasına yansır. Eğer tüm doğalgazlı evleri ve bu evlerde makarna yapıldığını düşünürsek sadece makarnaya tuzu vaktinde atma olayı ile ülke ekonomisine katkımızı bir düşünelim.

Bir başka örnek ise tuz ruhu ve çamaşır suyu ikilisini aynı anda tuvalet- banyo temizliği için kullanmamız. Bu durum asit+ baz tepkimesidir. Sonuçta tuz+ su oluşur. Kısacası nötrleşme tepkimesi gerçekleşir. Çıkan gazın zehirleme etkisi vardır.

Bu ve bunun gibi örnekler günlük hayatımızdaki fen’e dair birkaç örnektir. Bu nedenle fen hayatımızın içindedir. Gelelim bu kadar önemli bir derse çalışırken nelere dikkat etmeliyiz.

 

  1. Fen ile ilgili son zamanlarda çok fazla sayıda ilgi çekici kitaplar (özellikle TÜBİTAK- Gençlik Kitapları) piyasaya çıkmaktadır. Üstelik fiyatları da gayet uygundur. İlgi duyduğunuz konu neyse (denizler, yanardağlar, hayvanlar, mısır piramitleri,….) o konu hakkında kitap bulabilirsiniz.

     

  2. Sınıf içinde not tutarken önemli yerleri renkli kalemle yazın. Mutlaka aklınıza takılan yerleri öğretmeninize sorun. UNUTMAYINIZ Kİ… SİZİ AİLENİZDEN SONRA EN ÇOK SEVEN ÖĞRETMENLERİNİZDİR…

     

     

  3. Çalışırken özet çıkarmayı gelenek haline getirin. Ayrı bir deftere önemli gördüğünüz yerleri not edin ve bu defterinizi istediğiniz gibi süsleyin, yer yer resim çizin, karikatür yapın…

     

  4. Sık tekrar yapmak çok önemlidir. Sınavlara son gece çalışmaktansa sık sık defterinizi kitabınızı açıp okuyun. Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin.

     

     

  5. Özellikle karşılaştığınız formülleri onlara komik şifreleme uygulayarak aklınıza yerleştirin. Unutmayın… Herkes kendi şifrelemesini yapabilir. Örneğin; basınç formülü işlenirken (P=F/S=G/S) ProFeSör GülSüm diye aklınıza yerleştirin.

     

  6. Çok yapılan hatalardan biri de televizyon bulunan odada ders çalışmaktır. Kesinlikle birini tercih edin ya odanızda ders çalışmayı ya da TV izlemeyi.

     

     

  7. Ders esnasında telefonunuzu yanınızda bulundurmayın. Hatta telefonunuzu başka bir odaya koyun.

     

  8. Düzenli ve sistemli çalışmayı adet haline getirin. Eğer ödevlerinizi yapmadan yatağınıza girdiyseniz vicdanen rahatsızlık duymalısınız.

     

     

  9. Kitap ve defterlerinizdeki çizim, şema, resim gibi öğeleri dikkatli inceleyin hatta bir adet çizim defteri oluşturup oraya bu çizimleri yapabilirsiniz.

     

  10. İşlenen konularla ilgili ek kaynaklardan veya internet üzerinden mutlaka bol soru çözmelisiniz, bol soru pratiği sizin manevra kabiliyetinizi artıracaktır.

     

     

  11. Soru çözerken başka soruda verilmiş olan bilgi, şema, grafiklerden faydalanın. Çünkü soruların mutlaka birbiriyle ilişkisi vardır.

     

  12. Grafik, tablo, şema, akış şeması, kavram ağı, kavram haritası okumayı çok iyi öğrenin.

     

     

  13. Öğretmeninizin “burası çok önemli” dediği yerlere kendinizce önemli olduğunu anlayacağınız “yıldız” gibi işaretler koyun. İlerde sınav çalışırken de buralara itinayla çalışın.

     

  14. Öğretmeninizin bazen yazdırmadığı ama sınıfta sözel olarak bahsettiği örnekler olabilir. Kısacık hemen bunları not alın. İlla ki, öğretmeninizin yazdırmasını beklemeyin.

     

     

  15. Soruları okurken kilit kelimelerin altını çizin ya da yuvarlak içine alın. Sorunun sizden ne istediğini iyi anlayın. Soruyu kendi düşünce sisteminize doğru çekmeyin.

     

  16. Bazen test çözerken takıldığınızda “şıkları eleme usulü”ne göre hareket edin…(diğer test tekniklerini mutlaka öğrenmelisiniz.)

     

     

  17. Fen dersinin veya diğer derslerin beyinde anlamlandırılması için mutlaka kaliteli ve nitelikli romanlar okuyun.

     

  18. Deftere işlediğiniz ve kitabınızda olan çözümlü örnekleri eve gidince bir kâğıda yazın. Defteri, kitabı kapatarak kendinizi 100 puan üzerinden yazılı yapın. Yazılınız bitince de cevaplarınızı kontrol ederek kendinize puan verin. ( buradaki amaç ders çalışmayı eğlenceli bir hale getirmektir.)

     

     

  19. Bazen ders dışı faaliyet olarak zihin aktiviteleriyle zaman geçirin. Satranç, sudoku, fen bulmacası, bulmaca, TV yarışmaları… ya da sportif aktivite (yüzme, yürüyüş, top oyunları…) ile kendinizi dinlendirin.

     

  20. Ne kadar zeki olursanız olun. Doğanın bir kuralı vardır. Düzenli çalışmak ve başaracağına inanmak 1 numaralı kuraldır.

     

     

    “FEN BİLMEK, AYRICALIKTIR…”

  
10203 kez okundu

Yorumlar

sagolasin fatih hocam     25/10/2015 22:13

Sagolasin fatih hocam, diyerek baslamak istiyorum sozlerime... sayin hocam, yazdiklarinizin birebir tecrubelerle ve deneyimlerle olgunlastigini gozlemledim. Oturup birseyler uretmek, sifirdan birseyler yazmak cok zordur. Hele hele analiz edip yazmak daha zor. Sizleri sadece bu yazi icin degil ulkemizde ki egitime yaptiginiz katkilar nedeniyle de tebrik ve tesekkurlerimi takdim ediyorum. Yusuf Tekin
Misafir -

SAĞOLUN HOCAM ÇOK İŞİME YARADI.     10/10/2015 22:30

Hocam benim için çok önemli tavsiyeler ve bunlar dikkate alınması gereken şeyler.Ellerinize sağlık.:D
Misafir -

Elinize saglik     16/09/2015 19:43

Kiymetlihocam degerli bilgiler icin cok tesekkur ederiz. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler. Cocugumuzda cok faydali oldugunu belirtmek isterim.saygilar.
Misafir -

elestirim var     01/08/2015 17:34

Kıymetli hocam cok guzel calismalariniz ve basarilariniz var. Ancak sitenizde ozellikle ogretmenlikle ilgili (yillik plan, zümre, sıkı gibi) calismalarada yer verseniz nasil olur? Şimdiden tesekkurler... Cevap: Değerli ziyaretçimiz sitemiz özellikle proje, olimpiyat ve yarışma alanlarında var olan çalışmalara öncelik vermektedir bu nedenle herhangi bir siteden arandığında bulunabilecek tarzda olan yıllık plan, zumre gibi çalışmalar sitemize konmamaktadır amacımız öğrenci, öğretmen ve velilerimizin öğrenciler adına daha farklı çalışmalara ulaşmasını sağlamaktır...İIlginize teşekkür ederiz
Misafir -

tesekkurler     01/08/2015 12:59

Sayın hocam, yazdiklariniz bizlere cok fayda sağladı. Cocugumuzda cok guzel gelişmeler sağladık. Söylediklerinizi uyguladık ve olumlu sonuclar aldik. Saygilarimla.
Misafir -

Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam47
Toplam Ziyaret266810
Eğitim işinde ter döken herkesin eli öpülür.