Öncelikle çalışma odanızı ders çalışmadan önce havalandırınız. Unutmayınız ki beyniniz en çok OKSİJEN ve GLİKOZ’u sever. Bu nedenle odanızı havalandırmanız ve özellikle glikoz ağırlıklı (kuru kayısı, kuru incir v.b.) doğal besinler tüketmeniz önemlidir.
Zaman konusunda ZAMAN YÖNETİMİ SANATINI öğrenmeniz çok önemlidir. Zamanınızı yönetirken gerçek ve ciddi anlamda kısıtlı ve çok değerli olan zamanı olumlu yönde kullanın. Sürekli ve zamanın büyük bir bölümünü sevdiğiniz ve yapabildiğiniz derslere değil, yapamadığınız ve zorlandığınız derslere de mutlaka zaman ayırmanız gerekir.
Yapamadığınız ve anlamakta güçlük çektiğiniz derslerin öncelikle konusunu güzel okuyup, önemli yerlerin altını çiziniz. Ardından örneklere ( genellikle basitten zora doğru sıralanmıştır) tek tek bakarak çözüm yollarını inceleyiniz. Sonrasında çözümleri kapatarak kendiniz çözmeye çalışınız. Ardından çözümlerinizi kontrol edip hatanız varsa hangi basamakta hata yaptığınızı tek tek inceleyip, irdeleyiniz.
ÖNEMLİ NOTLAR VE ÖNEMLİ SORULAR DEFTERİ tutunuz. Zaman içerisinde çözdüğünüz sorularda ilginizi çeken ve size çok ilginç gelen kısmı olan soruları büyük boy kareli bir deftere yazarak bu tip soruları biriktiriniz. Ayrıca çok önem arz eden notları, cümleleri de diğer defterinize not ediniz. Böylece bir süre sonra elinizde muazzam ve kendi oluşturduğunuz bir soru bankanız olacaktır. Ayrıca bu soru bankanıza ne zaman isterseniz baktığınızda anında o sorunun çözüm yolunu hatırlayacaksınız.
HER ZAMAN TEKRAR TEKRAR TEKRAR….
Beynimiz bilgisayar hard diski gibidir. Öğrendiğiniz konuları belli aralıklarla tekrar etmezseniz bu bilgiler kalıcı belleğe alınamaz böylece uçup gider. Ancak belli zamanlarda tekrar ederseniz bilgiler sürekli hafızada yer tutar.
NOT TUTUNUZ, ODANIZ RENGÂRENK OLSUN… AMA NOTLARLA…
Bazı önemli notlarınızı renkli kalemlerle veya renkli kâğıtlara yazarak odanızda gözünüzün göreceği yerlere yapıştırınız. Tabi ki yapıştırmak yetmez bunlara periyodik zamanlarda bakmanızda gerekir…
SORULARI OKURKEN KENDİNİZİ SORU İLE BEYNİNİZ ARASINDA SANAL BİR BAĞ KURARAK OKUYUN…
Soruları okurken mutlaka konsantrenizi yüksek tutmanız gerekir. Özellikle soru içerisinde geçen olumlu- olumsuz kelimelerin altlarını çiziniz. Sorularda önce koyu yazıları okuyunuz. Şıklarda elemeniz gerekenleri eleyerek kalan şıklar arasında cevabınızı düşününüz.
OLUMSUZ SORU KÖKLERİNE DİKKAT…
Sorunun sizden istediği nedir? Neyi cevaplamanızı istiyor? Yoksa siz soruyu kendi bildiğiniz yöne çekip ona göre mi düşünüyorsunuz. Böylece verdiğiniz cevap hatalı mı çıkıyor? İşte burada sorunun sizden ne istediğine dikkat edin. İstediği şeyi yuvarlak içine alın. Ona göre düşünün.
DETAYCILIK VE KUŞKUCULUKTAN UZAK DURUN…
Zeki öğrenciler genelde çok basit soruları kaçırırlar. Niçin kaçırdıkları sorulunca “ben şöyle düşündüm” diye cevap verirler. Ancak bazen şüphecilikten uzak durmalıyız. Bu tip öğrenciler “bu soru bu kadar basit olamaz, mutlaka bir bit yeniği vardır” gibi kuşkuya düşerler. Oysa sınavların teknik özelliğinden dolayı çok basit tarzda sorularda olacaktır. Bu nedenle yersiz kuşku ve şüpheden uzak durunuz.
SİZLERE 10 NUMARA BİRŞEY SÖYLEYEYİM: “BEN BU İŞİ BAŞARACAĞIM, BEN KAZANACAĞIM”
Evet tüm olguların ve işin temelinde inanmak vardır. Düzeyiniz ne olursa olsun ben bu işe inanıyorum. Ben de yapabilirim. Uğraşıp başaracağım. Gibi cümlelerle kendi kendinize telkin yapın. Motivasyon ve psikolojinin gücü kenara atılacak gibi değildir. SEN HER ZAMAN EN YÜKSEĞİNİ HEDEFLE, BU YOLDA UĞRAŞ, ÇALIŞ, KENDİNİ HIRPALA. KORKMA VE CESUR OL. ÇALIŞAN, HIRSLI HAREKET EDEN, UĞRAŞAN MUTLAKA BİR GÜN KARŞILIĞINI ALIR.
Devam edecek….